GARAGE WINE

Домашното винопроизводство е приятно и полезно хоби.

Сега то е по – популярно от всякога – и все по-голям брой „гаражисти“ доказват, че можете да произвеждате вино с чудесен вкус в домашни условия.
Лесно е да започнете и е възможно да си направите добро или дори отлично качествено вино у дома – ако следвате няколко прости стъпки.

Първо, трябва да намерите добър източник на висококачествено грозде. Както при всяко винопроизводство, добрите лозарски практики ще покажат качеството на вашето вино. Качеството на гроздето е изключително важно и ние имаме щастието да имаме лозари, които са посветени на производството и прибирането на гроздето по най-добрия начин – не забравяйте, че от добро грозде можете да направите лошо качество, но никога не можете да направите добро качество от лошо грозде. Започнете с най-доброто грозде – добре узряло и здраво. Преминете през процесите на винопроизводсво – от ферментация до избистряне, от бутилиране до стареене – следвайки етапите. Вашето винопроизводство може да отнеме няколко месеца или няколко години, в зависимост от целта ви. В крайна сметка ще имате вино, на което да се насладите и да се гордеете, и хоби, което ще пленява въображението и интереса ви за години напред.

В. Мога ли да направя добро вино у дома?
З.Б. Абсолютно. Лесно е да контролирате малка партида вино вкъщи, защото можете да поддържате стабилно качество. Първата стъпка е да потърсите най-висококачественото грозде.

В. Колко трябва да похарча, за да започна?
З.Б. Можете да започнете винопроизводство за по-малко от 100 лева за оборудване, след което трябва да закупите вашето грозде. Цените варират в зависимост от качеството на оборудването и обема на производство.

В. Какво оборудване ми трябва?
З.Б. За да започнете, се нуждаете от следното:

Измервателен уред за захарите на гроздето – захаромер (ареометър), рефрактометър
Гроздомелачка и преса – на много места гроздето се предлага и смляно
Съд за ферментация – пластмасов или неръждаем
Дрожди и хранителни вещества
Стъклени дамаджани и бъчви по желание
Бутилки и тапи

В. Как да правя вино?
З.Б. Дрождите правят виното и вие следите процеса. Дрождите преобразуват естествените захари в гроздето или сока в алкохол. Не стресирайте дрождите осигурете им оптимална температура и хранителна среда. Под ваш контрол и надзор гроздовия сок става вино. На ваше разположение са сайтове, книги и много съвети – възползвайте се от наличната информация. Попитайте други колеги винопроизводители, поговорете с профисионалисти Енолози – с увеличаването на интереса и опита ви кръгът ще се разшири и знанията ви ще нарастват.

В. Колко важна е чистотата?
З.Б. Много, много, много, много, много. Не мога да преувелича това. Знам за един ентусиазиран домашен винопроизводител, който произведе отлична партида вино през първата си година. На следващата година виното беше ужасно, въпреки че следваше същите стъпки и купуваше добро грозде. Какво стана? Не е почистил оборудването си правилно, бактериите и плесените съсипват виното му.

В. Къде мога да направя вино?
З.Б. Вашият гараж или мазе ще ви предоставят достатъчно място. Уверете се, че може да си позволите малко бъркотия през първата седмица на винопроизводството; достъпът до водоизточник също е важен.

В. Какво трябва да знам за температурата и светлината?
З.Б. Температурата на ферментация трябва да е около 15 градуса по Целзий, за бяло и 18-20 градуса по Целзий за червено.Ако е необходимо може да използвате лед за охлаждане или електрически одеала за затопляне. За червените вина особено важна е температурата за протичане на яблъчно – млечно киселата ферментация. Що се отнася до светлината, тя не е важна по време на етапа на ферментация.

В. Какво ще кажете за преместването на вашето вино по време на процеса на производство на вино?
З.Б. Това няма да повлияе на качеството на вашето вино.

В. Какво прави присъствието на кислород към моето вино?
З.Б. Окислява и променя цвета и аромата на готовото вино.

В. Как да дегустирам виното и да определя качеството му?
З.Б. Дегустирайте повече и образовайте небцето си. Посетете курсове за дегустация , посетете събития и изложения за винопроизводство.

В. Имате ли други полезни съвети, за да започнете?
З.Б. Не се плашете. Образовайте се, дегустирайте и се забавлявайте.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *