Неръждаемите съдове за вино – удобството в „гаража”

Предимството на неръждаемите съдове за вино се крие в лесното им почистване, това че са изключително удобни за употреба и работа и практически вечни.
Много важно е да изберете подходящия литраж, като се съобразите с това дали ще ги използвате за ферментация или съхранение. При ферментация на грозде за бяло вино и розе то най-често е само гроздова мъст, като предварително смляното грозде се изцежда или пресова. При фермантацията на грозде за червено вино най-често то се извършва с гроздовата каша т.е. обемът на съда трябва да бъде с 10% над килограмите грозде. Имайте предвид, че по време на бурната ферментация се отделя въглероден двуокис, който повдига джибрата в т.н. „шапка”.
Специалните перфорирани капаци  притискат джибрата към гроздовия сок за да се извърши ферментация с  „потопена шапка“. За целта те са обурудвани с въздушна камера, която с помоща на помпа се надува и фиксира капака към стената на съда. Капакът е перфориран, за да може да пропуска течността и да държи смачканите  гроздовите зърна  потопени във виното. Така се постига по-добра екстракция на цвят и аромати.
Когато процесът на бурната ферментация е към края си виното се отделя от джибрата. Съдът се почиства и виното отново се връща в него за тиха ферментация и съхранение. За улеснение на източването на виното са изработени специални перфорирани цилиндри. Те се монтират на крана на съда. Те служат и като преграда за твърдите части на гроздовата каша.
Източеното вино се похлупва със специален подвижен капак, за да се избегне окислението. Той отново е уплътнен с въздушна камера и има малък клапан за отделяне на газове.
Неръждаемите съдове за вино са много ценни и с това, че в тях виното може да се съхранява значително по-дълго. Това е така защото плътният  капак спира кислорода и съхранява виното с цялото му богатство от аромати и вкусове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *